Wie is Elena ? (uitgebreid CV)

Rond 1995 loopt Elena het dansvirus op en ze begint zich te verdiepen in alle dansgenres waarmee ze in contact komt. Rock’n’roll, volksdansen in Slovakije, barokdansen in België en dan de Céilidh in Schotland.

Ze vindt op haar weg ook de Weense bals in Brussel en danst de openingswals op een tiental bals tussen 1995 en 2001. Op het einde van die periode geeft ze ook haar eerste privé-lessen Weense wals.

Wienerball 2000: Elena Leibbrand & Thibaut de Menten

Elena voelt beetje bij  beetje een gebrek aan leven in deze dansvormen en gaat daarom op zoek naar een meer traditionele en essentiële beleving van dans, en dat vindt ze in Schotland. 4 maanden lang schuimt ze, samen met de “New Scotland Dance Society” van Edinburgh, alle Céilidhs van de streek af om daar country dancing en de Sword Dance te beoefenen.

Terug in België is ze een fervente bezoekster van Brusselse folkbals, en ze ontdekt in 2006 uiteindelijk de dansschool Frisse Folk, die ze niet meer zal verlaten.
Daarna volgen een hele reeks festivals, bals en stages in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Rond het jaar 2000 ontdekt Elena de Argentijnse tango, die een constante passie in haar leven wordt. Ze verdiept zich hierin bij verschillende proffen in België en in Buenos Aires (2011).  Tegelijkertijd duikt ze in de Latino dansen: Salsa, son, mambo, cha cha, afro-cubaanse rumba, merengue en zelfs hip hop … allemaal dansen met een ongelooflijk potentieel aan improvisatie en een groot aandeel “plezier van het spelen met 2”, twee verworvenheden die Elena nauw aan het hart liggen. Ze neemt deel aan salsacongressen in Brussel, Marseille en Amsterdam, en aan een studiereis over Afro-Cubaanse dansen naar Santiago de Cuba in 2003.

 

Tango Elena et Noureddine by Claude Chen @ La Tangueria, Brussels Zamba Sonia & Elena by Claude Chen Chacarera @ Kattendijk 2013 (c) Kattendijktango Carnaval Rio de Janeiro - Dimitri, Elena & friends

 

 

 

 

 

In 2005 probeert Elena de samba uit en ze loopt mee in de officiële parade van het Carnaval van Rio de Janeiro met de groep Beja Flor. Onvermoeibaar als ze is, is Elena ook nog verschillende jaren vrijwilliger voor Bal Moderne en maakt ze deel uit van hedendaagse dansprojecten (onder andere “Abrazo”, een zoektocht rond de danshouding in Argentijnse tango). Ze ontdekt ook de 5 ritmes en neemt met veel enthousiasme deel aan contact jams, hier en in Argentinië.

Elena vormt zich tegelijkertijd in 2 andere disciplines: de massage en energetisch werk enerzijds, en persoonlijke ontwikkeling anderzijds.

 

Projet Abrazo avec Greet Demeurisse Atelier danse avec Mouvance en 2014Stage de danse contemporaine à l'AKDT 2011 avec Martine Cardinal

 

 

 

Sinds 2011 geeft Elena folkdansinitiaties, dan danslessen in Brussel, en dansstages in België, Frankrijk, Nederland, Polen en Duitsland. Ze poogt daar het kostbaar evenwicht waaruit folk bestaat, door te geven: menselijke warmte, traditie, lichaamswerk, improvisatie, spel en plezier!

 

Eupen MusikMarathon 2017 Mattstedt 2017_05 Elena & Céline teaching photo by Jos Burgers Balfolk Poznan workshop by Elena 2011

 

 

 

 

 

Talen: Elena geeft les in het Frans, Nederlands, Engels of Duits, afhankelijk van de groep. Persoonlijke feedback kan ook in gebroken Spaans.